Ristorante Pizzeria Bucaneve, czyli Wandzik, Warzycha, Gmoch i inni
Ristorante Pizzeria Bucaneve, czyli Wandzik, Warzycha, Gmoch i inni.
Zanim padnie pierwsze słowo tego wpisu – szybka porada:
Zadzwoń i zarezerwuj stolik! Tel: +39 0463 974263
Udało się? Na dzisiaj? … Doskonale!
Warto dokonać tej rezerwacji, inaczej mogłoby się okazać, że Wasz przyjazd do Val di Sole byłby pozbawiony samej esencji tego, czym jest tzw. włoska kultura gastronomiczna. Składają się na nią: samo miejsce ze swoim wystrojem, jakość i sposób podawania potraw i to co najważniejsze, czyli tworzący tę kulturę ludzie.

Dla nas Bucaneve stanowi nieodłączny element wspomnień. Tak jak wspominamy całodniowe górskie wyrypy lub wizyty w zamkach i muzeach, tak wspominamy talerze pełne wyśmienitych potraw oraz ludzi, którzy nam je doradzili a później podali. Nie wstydzimy się łezki w oku, która pojawia się za każdym razem kiedy wracamy do Polski i ostatni raz mijamy naszą ulubioną restaurację.


Będąc w Casa il Tramonto do restauracji mamy około 400 metrów. Mają duży parking z atrakcyjnym placem zabaw. Teoretycznie, mieszkając tak blisko, nie musielibyśmy z niego korzystać, ale zazwyczaj brakuje nam cierpliwości, aby zaparkować pod apartamentem i pieszo zejść do tej świątyni kulinarnych rozkoszy. W końcu każde 10 minut w Włoszech powinno być wykorzystane jak najlepiej 😊
Zajeżdżamy tam wracając z wycieczek po do Dolomitach, znad jeziora Como, Gardy czy Molveno, ale także z krótkich wycieczek z Bolzano, Mezzolombardo i Trento. Mniej lub bardziej zmęczeni. Jak wiadomo zmęczenie wzmaga apetyt. Nie znamy lepszego miejsca, żeby go zaspokoić. Duże porcje, doskonały smak, krótki czas oczekiwania i obsługa, na którą zawsze można liczyć sprawiają, że naturalna u nas chęć testowania nowych miejsc – tutaj zamienia się w chęć permanentnego poznania wszystkich dań z karty i wszystkich historii z tym związanych.



Jak oni to robią, że tak bardzo chce się do nich wracać? Przede wszystkim wyśmienicie gotują. Menu jest bogate i różnorodne. Doskonała pizza konkuruje w nim z potrawami bliższymi naszym żołądkom, czyli bardzo smakowitym żeberkom i golonce. Nie jest to kopia znanych nam smaków, ale ich wersja De Luxe wzbogacona dodatkami będącymi tajemnicą kuchni. Przy tej okazji warto wspomnieć, że karta dań jest także po polsku i nie ma problemu z tym, aby zamawiać w naszym rodzimym języku.


Skoro o języku mowa, to musimy wrócić do tytułu tego wpisu. Co ma wspólnego grono polskich piłkarzy z restauracją nieopodal Piano? Niewiele, poza tym, że nie brakuje wśród osób pracujących w Bucaneve kibiców drużyn greckich. Dla nas to dobry punkt zaczepienia do rozmów z obsługą, która na takie rozmowy jest bardzo otwarta. Jeśli ktoś chce skorzystać z podobnej ścieżki, to powinien wiedzieć w jakim klubie wymienieni panowie grali i trenowali, ze szczególną znajomością lat spędzonych w klubie i ich osiągnięciach. Gdyby ta wiedza okazała się zbyt trudna do przyswojenia, można zasłonić się niepamięcią, ale jednego zrobić nie wolno – pomylić klubów! Jeśli dla Was Panathinaikos Ateny i AEK Ateny to to samo, to wątek piłkarski proponujemy odpuścić 😊

Co pobyt w Piano, to inna historia. Co wizyta w Bucaneve, to inne doznania kulinarne, drinki i opowieści. Spróbujcie sami i pozdrówcie od nas wszystkich, którzy tam pracują. Każdy z nich zasługuje na serdeczny uścisk dłoni.